SSD за повече бързина на лаптопа или компютъра

Да, най-вероятно всеки се е срещал с проблема, когато има стар компютър или употребяван лаптоп на няколко години или дори настоящия новозакупен лаптоп е толкова бавен, че просто не се издържа. Най-лесното решение е да сложите още RAM памет, да смените процесора, или видео картата. Но в един момент тези хардуерни компоненти пак може да се окажат прекалено натоварени, особено ако работите с тежък софтуер.

Какво би било правилното решение тогава?

Трябва да мислите умно и хитро и да потърсите нови начини за ускорение. Подмяна на основния ви хард диск, е много добра идея като за начало.

Поставянето на SSD диск вместо стария HDD, ще ускори значително работата на вашия компютър или лаптоп като цяло. Като под значително ускорение имаме предвид над 2-3 пъти повече. Сега ще кажете — „Ама как така, това е само вид диск, нищо по-различно.“

Лаптоп със SSD

Изобщо не сте прави. Сегашния най-разпостранен носител на информация е твърдия диск /HDD/. Той е от механичен тип, като информацията се съхранява върху няколко метални магнитни диска. Разбира се има и нови съвременни модели твърди дискове, които достигат по-високи скорости. Въпреки че те се въртят на стандартната скорост от 7200 оборота в минута, максималния трансфер, който може би ще стигнете е от порядъка на 120-150 мб при записване или четене. Което не е толкова зле на пръв поглед. Тези скорости биха били достатъчни за лаптоп или компютър, който се ползва за домашна употреба и дейности като браузване, чатене, гледане на филми. И все пак тази бавна скорост на стандартния твърд диск пак ще се усеща и отразява.

При положение, че се занимавате с професионална дейност като графичен дизайн, рендиране, архитектура, CAD/CAM и друга работа с професионален и сериозен софтуер трябва да забравите за стандартния твъд диск. Ако работата ви изисква със сигурност ще искате още скорост и мощност. А тези осигурени от диска на употебявания ви лаптоп са си малко мъничко.

SSD диска от друга страна, е чип, като флашка, но създадена да може да записва и чете с доста по-високи скорости. При преноса на файлове през операционна система скоростите са от порядъка на 450-500 дори и 550 мб за четене и писане. Тези скорости разбира се може да зависят от модела на SSD устройството. Да, правилно прочетохте, наистина скоростите стигат до това ниво. SSD срещу HDD е определено една война, която всеки ден печели привърженици на SSD дисковете. Така че изобщо не се колебайте да замените едното устройство с другото.

ъпгрейд на лаптопа чрез ssd

Това, че вече има по-бързи дискове изобщо не означава нищо. Те са бързи, но са все още малки, а големите струват колкото един нов компютър.

Какво да направите тогава, за да имате хем пространство, хем бързина? Купувате и двата разбира се. Ако имате лаптоп, това може да е проблем, тъй като по-старите модели имат място само за един диск, а новите и по-големи лаптопи имат място за две устройства. Така ще може да комбиниране бързото SSD със големия по обем HDD. За да не изсипете една камара пари може да се възползвате от офертите на някоя фирма за лаптопи втора ръка като Интерсервиз-20, Квантсервиз или Сабинчо. Там много често се предлагат чудесни оферти за употребявани лаптопи със SSD устройство. Така ще избегнете ъпгрейда и ще се сдобиете с мощна машина. Ето например този чудесен употребяван лаптоп Lenovo ThinkPad T420. Както виждате, освен бързото SSD тук в T420 имате на разположение един куп мощни хардуерни параметри. Забравете предразсъдъците, че това е лаптоп втора употреба. ThinkPad T420 е лаптоп от бизнес клас и в близките няколко години цената му е била 4-5 пъти по-висока. А сега за по-малко от 500 лв получавате Intel процесор от второ поколение Core i5-2520M на тактова честота 2.5 Ghz, цели 8 GB RAM, чудесна видео карта Intel HD Graphics 3000 и още един куп други плюсове и екстри.

употребяван ThinkPad T420 със ssd от Интерсервиз-20

Втора употреба лаптоп ThinkPad T420 със ssd устройство

При хората с настолен компютър, това изобщо не е проблем. Там можете да вържете колкото си искате дискове и да ги аранжирате по всякакъв начин. Най-удачния вариант за компютър всъщност е комбинирането на бърз и съвременен SSD заедно с два твърди диска в RAID0.

Най-добрият вариант ще е, ако смените цялото място за съхранение на компютъра и си вземете един 128GB SSD диск, които да е изцяло за операционната система. Това място е повече от достатъчно, а останалото да е на HDD по ваш избор. Вече може да намерите за около 110 лв твърди дискове с размер 1TB, на качествени производители, които да издържат поне следващите 5 години.

Какво чакате още? Искате да имате по-голяма скорост на трансфер, по-бърз старт на компютъра и всички програми да зареждат мигновенно? Тогава купувайте SSD устройство и не му мислете или си купете употребяван лаптоп със ssd.
Тази полезна статия пристигна при вас, благодарение на фирма Интерсервиз-20 – бутик за втора употреба лаптопи и компютри с отлично качество и най-добри цени. Вижте сайта им и ще се убедите сами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: fsockopen(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /www/honda-bulgaria.com/addon_domains/pc-varna.com/www/root/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81

Warning: fsockopen(): unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /www/honda-bulgaria.com/addon_domains/pc-varna.com/www/root/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81